Wat is een AED

Wat is een AED?

Wellicht weet u al dat een AED een hulpmiddel kan zijn bij levensgevaarlijke situaties, maar wat is een AED eigenlijk? Een AED is een Automatische Externe Defibrillator. AED zijn vaak te vinden op openbare locaties en heeft een herkenbaar groen logo. Indien iemand een hartstilstand heeft zijn de eerste 6 minuten na de hartstilstand cruciaal. Daarom ziet u de AED vaak op treinstations, luchthavens, winkelcentra of andere openbare locaties. De AED is apparaat waarmee u eerste hulp kunt verlenen bij iemand met een hartstilstand en werkt als een hulpmiddel bij reanimatie. De AED zorgt door middel van elektrische stroomschokken dat het hart van de patiënt als het ware ‘gereset’ wordt.

Hoe werkt een AED?

Ook als een AED gebruikt wordt blijft het geven van hartmassage in combinatie met mond-op-mondbeademing noodzakelijk. De hartmassage en mond-op-mondbeademing zorgen niet alleen voor een veilige hersenfunctie maar het bereidt het hart ook voor op de schokken die de AED af gaat geven. De AED heeft namelijk twee elektroden die op de blote borst van het slachtoffer geplakt worden. De AED registreert wat het hart doet en geeft vervolgens advies over de volgende stap. Soms is dit alleen reanimatie maar soms adviseert het apparaat dat er een schok toegediend moet worden. De AED zal alleen een schok toedienen als het hart van het slachtoffer zo snel en onregelmatig bewegen dat de pompfunctie van het hart verloren gaat. De kamers van het hart moeten in dat geval stoppen met ‘fibrilleren’. De AED zorgt ervoor dat het hart gaat defibrilleren bij het toedienen van een schok.

Wanneer gebruikt men een AED?

Een AED kan een levensreddend middel zijn in de eerste 6 minuten van een hartritmestoornis. Hierdoor is het van belang dat de AED bij twijfel altijd ingezet wordt. U kunt immers van buiten niet zien wat het hart doet. Indien een persoon bewusteloos is, niet meer ademt en/of andere tekenen van hartfalen vertoont kunt u de AED aanbrengen. De AED meet wat er van binnen gebeurt en geeft advies. U hoeft niet bang te zijn iemand per ongeluk schade aan te doen: een AED zal nooit een schok toedienen indien het niet nodig is.

BHV Cursus met certificaat AED bij Euro BHV

Bij Euro BHV kunt u verschillende trainingen op het gebied van veiligheid en eerste hulp volgen. Training met de AED is onderdeel van de reanimatietraining maar ook de BHV (bedrijfshulpverlening) cursus. In principe mag iedereen een AED gebruiken maar oefening met het apparaat zodat u beter voorbereid bent in een noodsituatie is natuurlijk wel wenselijk.


Een reanimatiecursus inclusief gebruik met AED volgen?

Bekijk hier ons opleidingsoverzicht

Euro BHV Cursus

BHV cursus volgen?

Euro BHV Cursus

BHV op locatie

EuroBHV verzorgt de complete bedrijfshulpverlening opleiding en de herhaling bedrijfshulpverlening in 1dag, ook bij u op locatie. Onze gecertificeerde BHV instructeur komt naar iedere gewenste locatie in Nederland.

Direct afspraak maken