Reanimatie met AED

Welke rol speelt een AED bij het reanimeren?

Reanimatie met AED wat Automatische Externe Defibrillator betekent , is een apparaat waarmee u eerste hulp kunt verlenen in geval van hartproblemen en werkt als hulpmiddel bij reanimatie. In geval van hartritmestoornis zal het slachtoffer bewusteloos raken en misschien naar het hart grijpen. Indien er geen ademhaling meer is is het belangrijk te reanimeren tot het hart zich weer kan herstellen om de zuurstoftoevoer en de bloedsomloop aan de gang te houden. Een AED functioneert als onderzoek naar wat er precies met het hart aan de hand is. Zoals de naam al zegt defibrilleert de AED het hart in geval van hartritmestoornis. De AED zorgt dus door middel van elektrische stroomschokken dat het hart van de patiënt als het ware ‘gereset’ wordt. Het is echter altijd belangrijk om naast het gebruik van de AED zoveel mogelijk te blijven reanimeren. De hartmassage en mond-op-mondbeademing zorgen niet alleen voor een veilige hersenfunctie maar het bereidt het hart ook voor op de schokken die de AED af gaat geven.

Hoe werkt een AED?

Een AED heeft twee elektroden die op de blote borst van het slachtoffer geplakt worden. Het apparaat registreert wat het hart in het lichaam doet en geeft aan de hand van deze registratie advies over de volgende stap. Het kan zijn dat de AED aangeeft dat alleen reanimatie mogelijk is maar het zou ook kunnen zijn dat het apparaat aangeeft dat er een schok toegediend moet worden. De AED geeft deze schok zelf naar aanleiding van de meting: hij bepaalt zelf hoeveel schokken nodig zijn en de bijbehorende sterkte van de stroom. U hoeft niet bang te zijn een schok te geven terwijl dit niet nodig is: de AED zal alleen een schok toedienen als het hart van het slachtoffer zo snel en onregelmatig beweegt dat de pompfunctie van het hart verloren gaat.

BHV Cursus met certificaat AED bij Euro BHV

Bij Euro BHV hebben wij verschillende cursussen op het gebied van eerste hulp en veiligheid. Het werken met een AED maakt onderdeel uit van onze reanimatietraining en ook de cursus BHV (bedrijfshulpverlening). In principe mag iedereen een AED gebruiken, al is oefening met het apparaat zodat u beter voorbereid bent in een noodsituatie wenselijk, voor uzelf en voor het slachtoffer. Pas in geval van twijfel altijd het gebruik van een AED toe.


Een reanimatiecursus inclusief gebruik met AED volgen?

Meld u hier aan.

Euro BHV Cursus

BHV cursus volgen?

Euro BHV Cursus

BHV op locatie

EuroBHV verzorgt de complete bedrijfshulpverlening opleiding en de herhaling bedrijfshulpverlening in 1dag, ook bij u op locatie. Onze gecertificeerde BHV instructeur komt naar iedere gewenste locatie in Nederland.

Direct afspraak maken